Φωτογραφική Λέσχη Χίου

me-tin-skepsi-ton-filon-mou01

Η Έκθεση

Τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» ξεκίνησαν σαν μια εξερεύνηση με την Φωτογραφική Λέσχη Χίου. Ένα παιχνίδι αναγνώρισης του προσώπου και της φωτογραφικής αποτύπωσης αυτής της αναγνώρισης. Η έκφραση, ο τρόπος, ο χώρος, η ανάγνωση των στοιχείων και των συμβόλων, η μαγεία της παρατήρησης των αλλαγών της έκφρασης και του τρόπου των ανθρώπων. Ο φωτογράφος, εξίσου αμήχανος με αυτόν που στέκεται μπροστά στον φωτογραφικό φακό, κρυμένος κυριολεκτικά πίσω από την φωτογραφική μηχανή, δημιουργεί την δική του πραγματικότητα, παρατηρεί τον άλλον όχι μόνο σαν προσωπικότητα αλλά και σαν «σύνθεση» τόνων, σχημάτων ή εννοιών. Προπάντων σαν Σύνθεση.

Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο το πρόσωπό τους και η ανεπαίσθητη έκφρασή τους, δεν είναι μόνο το σώμα τους και η στάση που παίρνουν, ο χώρος που κινούνται ή τα ρούχα που φορούν. Δεν είναι μόνο η προσωπικότητά τους· δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και αυτό που μας δείχνουν. Μέσα από τη φωτογραφία και μέσα από τα μάτια του φωτογράφου, ο φωτογραφιζόμενος μεταμορφώνεται σε μια «νέα» εικόνα. Κι αμέσως μετά, ο θεατής με την σειρά του αντιλαμβάνεται ή απολαμβάνει την εικόνα με το δικό του μάτι, με την δική του υποκειμενική κριτική ματιά.

Έτσι, κάθε φωτογραφία είναι ένα κυκλικό παιχνίδι χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Είναι μία σπείρα με τρία διαφορετικά επίπεδα που συμπτύσσονται σε ένα· το πρόσωπο που βλέπουμε, ο φωτογράφος που μετατρέπει αυτό το πρόσωπο σε εικόνα, ο θεατής που βλέπει και τα δύο: το πρόσωπο αλλά και την εικόνα του. Όλα αυτά σε μιά και μόνο εικόνα: το Πορτραίτο.

Υπάρχει επομένως, στην προσωπογραφία μία και μοναδική «αλήθεια»;

Ποια φωτογραφία είναι «καλή»;

Τι είναι αυτό που μας δίνει ικανοποίηση σε κάποια πορτραίτα; Το ότι απλώς αναγνωρίζουμε σε αυτά κάποιο οικείο πρόσωπο;

Ίσως όλα αυτά –ερωτήματα αρκετά κοινά για τον φωτογράφο- να μην είναι παρά μία προτροπή· ένας οδηγός για το πώς μπορούμε να δούμε τα «ΠΡΟΣΩΠΑ»

Οι εικόνες που βλέπετε, σίγουρα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που αναγνωρίζετε.

Τα «ΠΡΟΣΩΠΑ» της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, είναι οι κοινοί μας φίλοι. Οι φίλοι που συναντάμε και χαιρετάμε στο δρόμο· οι φίλοι με τους οποίους έχουμε γελάσει, έχουμε τσακωθεί, έχουμε πιει καφέ, έχουμε συζητήσει. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα οικεία μας πρόσωπα∙ άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με αμηχανία, άλλοτε με τρυφερότητα.

Τα «πρόσωπα» είναι ό,τι έμεινε για όλους μας, μετά από έναν χειμώνα βροχής, αμηχανίας, γέλιου και αναζήτησης.

Λεπτομέρειες

Διάρκεια: 26/06/15 – 18/08/15
Εγκαίνια: 26/06/15 στις 21:00
Χώρος: Παλιά Σφαγεία
Διεύθυνση: Περιφερειακός Χίου – Βροντάδου

Είσοδος  Ελεύθερη

Διοργάνωση: FixTheShadows

Με την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δήμος  Χίου

Υποστήριξη:  Εθελοντική Ομάδα Δράσης Χίου «Όμικρον»

Σε συνεργασία: με την Φωτογραφική Λέσχη Χίου και το Chios Nature

Επιμέλεια: Δημήτρης Κοιλαλούς

Χορηγοί: OCEANKING technical & trading SA, Ναυπηγεία MEGA Technica Ltd, NAVIOS Maritime Holdings, BRIGHT special lighting

Χορηγοί μετακινήσεων: ASTRA Airlines, Hellenic Seaways, Blue Star Ferries

Χορηγοί επικοινωνίας:
Περιοδικά: Photonet
Ιστοσελίδες: Απλωταριά , culturenow.gr
Εφημερίδες:
Τηλεόραση: ΕΡΤΣΚΑΙ
Ραδιόφωνα: Δεύτερο 103,7, Τρίτο 90,9Αθήνα 9.84 , ΣΚΑΙ 100,3, KOSMOS 93,6