Δημήτρης Κοιλαλούς

dimitriskoilalous01

Η Έκθεση

Ένας ερειπωμένος χριστιανικός ναός στο κέντρο της Βηρυττού, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στον εμφύλιο πόλεμο σαν οχυρωματικό πόστο, έγινε η αιτία για να βαφτιστούν αυτές οι φωτογραφίες «ΑντιΠαράδεισος» –μια έννοια με αλληγορική χροιά που εμπεριέχει περισσότερο το στοιχείο της πικρίας και της κάθαρσης, παρά το στοιχείο της αιδούς και της Δυστοπίας.

Ο Λίβανος γεννήθηκε και αναπτύχθηκε χωρίς μία ενιαία εθνική συνείδηση και κυριαρχείται από φυσικά, και συμβολικά όρια, πολιτισμικά και πολιτικά διχασμένος, αιωρούμενος μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, μεταξύ μνήμης και λήθης. Αυτή η διττή ταυτότητά του αποκαλύπτει έναν τόπο με αμφίσημο χαρακτήρα, διάσπαρτο με διαχωριστικές γραμμές, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει την συνύπαρξη των πλέον αντιφατικών αντιλήψεων και πολιτισμών.

Στη φιλοσοφία, η έννοια της Δυστοπίας αναφέρεται σε ένα Τόπο υποθετικό, όπου το όραμα αποτυγχάνει και κυριαρχούν το Χάος και η Ανομία. Στο μαρτυρικό τοπίο του Λιβάνου υπάρχει κάτι επιπλέον: πλανάται η έννοια της Μάταιης Θυσίας, που ενισχύει το αίσθημα της απώλειας και το αίσθημα του εφήμερου, και επιτείνει την απουσία οράματος. Αν ο Παράδεισος είναι ο αλληγορικός τόπος της «ουράνιας ευτυχίας» που υπαινίσσεται την συμβολική έννοια της Θυσίας η οποία γίνεται το όχημα για την Λύτρωση, τότε ο «ΑντιΠαράδεισος» αντανακλά την έννοια της Μάταιης Θυσίας που είναι και η ειδοποιός διαφορά του από την έννοια της Δυστοπίας. Η Μάταιη Θυσία αποκτά υπόσταση όχι απλώς Θρησκευτική, αλλά κυρίως Πολιτική, αφού η Θυσία και ο Παράδεισος του ενός γίνονται η ‘πληγή’ και ο Αντιπαράδεισος του άλλου.

Παρολαταύτα, η έννοια του ΑντιΠαράδεισου είναι μια φανταστική ‘κατάσταση πραγμάτων’ όπου τα όνειρα και οι προσδοκίες παραμένουν ανεκπλήρωτα. Ο ΑντιΠαράδεισος στέκεται απέναντι απο τον «Παράδεισο» –σαν αντανάκλασή του· δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτόν. Ο Αντιπαράδεισος δεν απευθύνεται μόνο στον Λίβανο, αλλά σε όλον τον «πολιτισμένο» κόσμο και στέκεται μεταξύ του σύγχρονου Παραδείσου –ενός κατασκευασμένου ουτοπικού κόσμου, φτιαγμένου από ψευδείς ανάγκες και ψευδείς απολαύσεις- και του Φυσικού Παραδείσου του μυθικού και αιώνιου κήπου της Εδέμ.

Αθήνα Μάϊος 2015, Δ. Κοιλαλούς

Λεπτομέρειες

Διάρκεια: 29/06/15 – 29/07/15
Εγκαίνια: 29/06/15 στις 21:00
Χώρος:  ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου
Διεύθυνση: Οδός Δημοκρατίας 12, Χίος

Είσοδος Ελεύθερη

Διοργάνωση: FixTheShadows

Με την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Β. Αιγαίου, Δήμος Χίου

Υποστήριξη: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Εθελοντική Ομάδα Δράσης Χίου «Όμικρον»

Σε συνεργασία: με την Φωτογραφική Λέσχη Χίου

Επιμέλεια: Δημήτρης Κοιλαλούς, Βαγγέλης Ιωακειμίδης (ΜΦΘ)

Χορηγοί: OCEANKING technical & trading SA, Ναυπηγεία MEGA Technica Ltd, NAVIOS Maritime Holdings, BRIGHT special lighting

Χορηγοί μετακινήσεων: ASTRA Airlines, Hellenic Seaways, Blue Star Ferries

Χορηγοί επικοινωνίας:
Περιοδικά: Photonet
Ιστοσελίδες: Απλωταριά , culturenow.gr
Εφημερίδες:
Τηλεόραση: ΕΡΤΣΚΑΙ
Ραδιόφωνα: Δεύτερο 103,7, Τρίτο 90,9Αθήνα 9.84 , ΣΚΑΙ 100,3, KOSMOS 93,6